HomeNieuwsHeropening havensluis

Heropening havensluis

Publicatiedatum: 30 jan. 2018

 

Heropening Havensluis

In 2022 is de Havensluis al bijna 70 jaar dicht. Het wordt de hoogste tijd, zeker met het oog op 750 jaar stadsrechten, om de Havenpoort weer te openen.

Anno 1572 is het te onrustig om een feestje te bouwen ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de Goudse stadsrechten. De prinsgezinde Goudse burgemeester J.J. van Rosendael heeft onlangs de poort geopend voor de geuzen, waardoor ze niet met een stormram naar binnen hoefden (zie Abels e.a., Duizend jaar Gouda, p. 308). 

Als hij wel een feestrede zou hebben gehouden, zou hij ongetwijfeld hebben gewezen op de voorspoed die de stadsrechten Gouda hebben gebracht. Vooral de mogelijkheid om tol te heffen op de schepen die door de Havensluis kwamen, heeft Gouda rijk gemaakt. Ongetwijfeld zou hij gezegd hebben dat het dom zou zijn als Gouda de Havensluis zou dichtmaken. "Dan soudt ghy, poorters van Tergou, den kip met gouden eieren slachten". 

 

Burgemeester J.J. van Rosendael

Anno 2018 kwijnt de haven, en daardoor ook het zuidelijke deel van de binnenstad, weg door gebrek aan bedrijvigheid, terrassen, doorvarende en aanmerende boten. Gouda loopt hierdoor enorm veel inkomsten mis. Nu de Veerstal geen belangrijke verkeersader meer is en de heropening van de Havensluis gecombineerd kan worden met de noodzakelijke versterking van de IJsselkade, is de tijd rijp om de Havensluis te heropenen. SGP-lijsttrekker J.J. Rozendaal wil zich daar, uit naam van zijn vroegere naamgenoot, krachtig voor inzetten. Sterker nog, bij de coalitieonderhandelingen in 2016 heeft de SGP zich hier al heel hard voor ingezet, maar onvoldoende steun gekregen. Wat zou het mooi zijn als het lukt in 2022!

Op zaterdag 17 maart om 14.00 uur zal Jacques Rozendaal en de zijnen met een stormram de Havensluis bestormen. Deze stormram is een stempotlood, omdat de burgers van Gouda anno 2018 niet meer met geweld, maar met het stempotlood hun doelen kunnen bereiken. 

Stem daarom op de partij die in naam van Oranje de Havensluis wil heropenen!

Harold Hooglander

kandidaat raadslid SGP-Gouda