28 mei 2013

Aandacht voor ouders bij Top60-aanpak veieligheidsbeleid

Burgemeester Schoenmaker heeft onlangs het nieuwe veiligheidsbeleid voor Gouda gepresenteerd. De raad gaat hierover nog beslissen, maar tijdens de presentatie op 15 mei was er gelegenheid om alvast informatieve vragen te stellen. Naast de burgemeester waren Officier van Justitie mw. Van der Laan en districtschef dhr. Van Tol van de politie aanwezig om op de vragen te reageren.

Het college wil aan de slag met de zogenaamde Top60-aanpak,  waarbij jonge criminelen die woninginbraken en andere misdrijven veroorzaken, stevig worden aangepakt. Het gaat om een combinatie van ‘lik-op-stuk’-beleid (snel straffen) en daarnaast persoonlijke zorg om de jongeren weer in het rechte spoor te krijgen via opleiding of werk. 

Fractievoorzitter A. Versteeg  van de SGP vroeg tijdens de presentatie onder meer aandacht voor de rol van ouders van de crimineeltjes. Worden zij voldoende betrokken in de aanpak en hoe zorgen we ervoor dat er geen nieuwe aanwas ontstaat? Volgens de burgemeester zullen ouders voorlichting ontvangen over de aanpak en opgeroepen worden om aangifte te doen bij overtredingen.

Verder vroeg de SGP naar de extra inzet van politie die mede heeft geleid tot een daling van de woninginbraken. Als het in het najaar ’s avonds eerder donker wordt, loopt het aantal inbraken wellicht weer op. Kan Gouda dan opnieuw rekenen op extra agenten? Volgens de politie is extra menskracht eenvoudiger te regelen, nu er sinds 1 januari een Nationale Politie is. Als ergens extra agenten nodig zijn, zijn ze snel beschikbaar.