26 november 2015

Asielzoekers in Gouda: onze welvaart delen onder voorwaarden

Op 4 november 2015 heeft de raad gesproken over het Asielzoekerscentrum (AZC) in de voormalige PWA kazerne. De bijdrage van onze fractievoorzitter volgt hieronder:

 

Voorzitter,

 

Vandaag houdt een deel van protestant Nederland haar jaarlijkse dankdag. Op deze dag in het bijzonder danken we God onze Schepper voor al het goede dat we in de afgelopen periode ontvangen hebben.

 

Speciaal vandaag moest ik denken aan al die ontheemden in deze wereld. Het college heeft ja, mits gezegd op het verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) voor een AZC in de voormalige PWA kazerne. Zouden wij als SGP hetzelfde antwoord gegeven hebben als het college? Het antwoord op die vraag is nee. Gelet op de geschiedenis rond de PWA zouden wij het COA gevraagd hebben om over een jaar nog eens terug te komen of om te zoeken naar een andere locatie in Gouda. En waarschijnlijk zou daar begrip voor zijn geweest. Daarnaast had dat jaar gebruikt kunnen worden om te werken aan het beloofde herstel van vertrouwen. Tot op heden is het vrij stil op dat gebied.

 

Toch voorzitter, gelet op het feit dat het college ja heeft gezegd, vinden wij dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We moeten dankbaar zijn dat we niet in dezelfde situatie als deze mensen leven. Dat we huis en haard niet moeten verlaten omdat we in een oorlogsgebied leven, omdat we vervolgd worden vanwege ons geloof, moslim of christen.

 

De SGP onderkent ook de problemen die opvang met zich mee kan brengen. Denk aan mensen die hier alleen maar komen om geluk te zoeken of mensen met extremistische/jihadistische opvattingen. Voor hen kan en mag hier geen plaats zijn. Ook mensen die geweld gebruiken of zich ten opzichte van mensen met andere geloofsopvattingen misdragen, dienen met de grootste spoed terug te keren naar de plaats van herkomst. Ook daar vragen we aandacht voor tijdens het komende proces.

 

Voorzitter, de vraag is of we daadwerkelijk bereid zijn om een deel van onze welvaart, waar we speciaal vandaag voor danken, willen delen met onze medemens. Het is o, zo makkelijk om hier in Nederland te roepen dat vol vol is en dat het alleen maar gelukszoekers en verkrachters zijn. Het is o, zo makkelijk om mee te huilen met de wolven in het bos en de media maar na te praten die hierin een zeer kwalijke rol spelen. Zonder dat je het zelf ooit hebt meegemaakt wat deze ontheemde medemensen meemaken, zonder dat je ooit een asielzoeker hebt gezien, laat staan gesproken, zonder dat alles heb je geen recht om je zo over hen uit te laten.

 

Jezus zegt Zelf over het herbergen van vreemdelingen, het eten en drinken geven en ze kleden, dat als je dat aan deze mensen gedaan hebt, je dat aan Hem gedaan hebt. Laat dat de boodschap zijn op deze Dankdag.

 

Dank u wel.

 

De komende periode zullen de fractievoorzitters periodiek worden bijgepraat over de voortgang van het proces. Aan het einde hiervan zal de gemeenteraad opnieuw spreken over het AZC en over de overeenkomst die tussen de gemeente en het COA gesloten zal worden.