10 november 2014

Begroting '15 - Dagdromen

Voorzitter, vorige week ving ik in dit gebouw een interessant gesprek op tussen twee personen. Omdat ik de personen niet zag, maar hun stem meende te herkennen; wil ik het gesprek geanonimiseerd weergeven. In het kader van een open bestuursstijl lijkt het me relevant om dit gesprek in de raad te memoreren. Ik noem ze voor het gemak Jan en Rogier. Jan, zegt Rogier, we moeten toch nog eens goed nadenken over onze Bestuursstijl. Vorige week bij dat bewonersdebat hebben we het niet goed gedaan. Op aandringen van ons, moesten de bewoners de uitnodiging aan raadsleden weer intrekken. Ja, zegt Jan, maar er waren er toch 2. Klopt, zegt Rogier, en vooral die ene moeten we in de gaten houden. Hij heeft in juni iets over het college gezegd en lastige pubers. Dat moet niet blijven hangen. En Jan, gaat Rogier verder, die opmerking van Daphne over democratie en respecteren, was ook niet zo'n slimme. De raad begrijpt er niets meer van en de bewoners van Noord al helemaal niet meer. Ja, zegt Jan, en dan hebben we Laura nog die 4 weken de boot in gaat, ook niet slim. Nee, zegt Rogier, die is onder zeil. En dan Hilde nog, die draait op een feestje van een wijkteamvoorzitter, alle wijkteams de financieel de nek om. Ook niet slim. Maar Jan, heb ik het wel goed gedaan? Eh.. Ja hoor...of toch eigenlijk niet. Wat heb ik dan niet goed gedaan Jan? Ach het is maar een kleinigheidje. Wat dan? Dat je met mij in de coalitie bent gestapt...

Voorzitter, wellicht vraagt u zich af of ik aan het dagdromen was, of dat deze situatie een nachtmerrie betrof. Laat ik het zo zeggen: wie niet droomt. leeft niet meer...

Omdat ik het gesprek totaal niet kon plaatsen, -we hebben immers een schitterende preambule in het coalitieakkoord staan-, heb ik de tekst over de bestuursstijl van dit college nog eens herlezen.

Prachtige, Ronkende teksten over minder tegenstelling tussen oppositie en coalitie, open communicatie en het tijdig informeren van de gemeenteraad. Wie niet droomt, leeft niet meer... (is een citaat van Van Ruler).

Tot zo ver iets over de Open Bestuursstijl.

Nieuwe Regio, deze wordt een aantal keren genoemd in de begroting, maar vooral in relatie tot het versterken van de relatie met Alphen a/d Rijn en Woerden. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de Nieuwe Regio en de ontmanteling van het ISMH? Zou dit niet al dit jaar worden afgehandeld?

Voorzitter, in juni hebben wij als SGP aangegeven om met de coalitie constructief mee te denken. Hierbij moet ik wel aangeven dat het vertrouwen de laatste maanden niet is toegenomen. Denk aan de verruiming van de koopzondagen, de soap rond de PWA-kazerne maar ook de aanbesteding van de Jeugdzorg. Wat gaat het college er concreet aan doen om dit vertrouwen te herstellen?

Met betrekking tot het sociaal domein hebben we grote zorgen over de afronding van de aanbesteding en hoe de financiën op dit terrein zich volgend jaar zullen gaan ontwikkelen. Vooral voor nu de handen uit de mouwen. Bid en werk.

Tot slot danken wij de huishoudelijke hulp voor de goede zorgen en wensen wij college en raad veel wijsheid en Gods zegen toe.

Dank u