16 oktober 2015

Debat megamoskee: worsteling voor christen en niet-christen

GOUDA – ‘Boeiend en vermoeiend’. Zo typeerde SGP-raadslid Arjan Versteeg de discussie over de komst van een megamoskee in de voormalige Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda-Noord. Hij gaf aan tijdens het debat ‘iets te hebben laten zien van de worsteling die de SGP ten aanzien dit onderwerp ervaart’. Op uitnodiging van de Goudse SGP blikte hij op vrijdagavond 9 oktober met raadslid Harry van den Haak van D66 terug op de discussie van het afgelopen jaar. Hoewel de partij van Van den Haak voor de moskee heeft gestemd, in tegenstelling tot de SGP, was Van Den Haak vooral als voorzitter van de raadsvergaderingen actief. Tijdens de terugblik vroeg hij aandacht voor de dilemma’s en morele afwegingen waar ook niet-christenen mee worstelen.

SGP Gouda wilde echter ook een spade dieper gaan. Niet voor niets was deze avond de afsluiting van het themajaar over Godsdienstvrijheid. Daarom nam discussieleider Kees Verdouw de zaal mee langs negen stellingen over de moskeediscussie en de standpunten over godsdienstvrijheid. ‘Christelijke normen en waarden zijn goed bruikbaar in de politiek ook voor niet-christelijke politici’ zo luidde een van de stellingen. Dhr. Van den Haak kon er deels mee instemmen. ‘Ik wil best met deze normen en waarden meegaan, maar ik geef er mijn eigen interpretatie aan. Ook onder christenen worden ze vaak heel verschillend uitgelegd, dus waarom zou ik dat niet mogen?’

Hoe gaan we als Nederland  om met de komst van Islamitische vluchtelingen? Versteeg: ‘Ik steun de oproep van mw. Merkel in Duitsland om als christenen meer de kerk te bezoeken en ons geloof meer uit te dragen. Dat is het beste wat je kunt doen’.