29 oktober 2014

Decentralisaties

Per 1 januari 2015 krijgt de gemeente er diverse taken bij: de zogenoemde decentralisaties. Op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en uitkeringen komen diverse taken naar de gemeente. In voorbereiding op deze verandering staan veel gemeenteraadsvergaderingen in het teken van beleid maken en verordeningen vaststellen. Deze nieuwe taken gaan straks ongeveer 1/3 van de gemeentelijke begroting uitmaken.  

De SGP heeft drie aandachtspunten waarop het beleid en uitvoering wordt getoetst:

  1. keuzevrijheid in zorg zodat identiteitsgebonden zorg en kleinschalige effectieve zorgorganisaties niet onder druk komen te staan.
  2. het belang van vrijwilligerswerk: goede ondersteuning van mantelzorgers.
  3. zorg voor elkaar: door zorg dichter bij mensen te organiseren ontstaan ook meer kansen voor zorg voor elkaar. De SGP steunt initiatieven waarbij de overheid terugtreedt en de samenleving zelf verantwoordelijkheid neemt.

De SGP heeft forse zorgen over het proces inkoop van jeugdzorg. Dit is acht weken voor ingang van de nieuwe situatie helaas nog niet rond. Zorgcontinuïteit is gewaarborgd, maar er leeft erg veel onrust onder jongeren en ouders over deze onduidelijkheid. De SGP heeft daarom benadrukt dat goede communicatie over zorgcontinuïteit veel aandacht moet krijgen. 

Lees ook onze folder Actieve samenleving.pdf.