6 januari 2014

Geweld tegen hulpverleners

De Goudse politiek wil van burgemeester Schoenmaker precies weten wat er in de oudjaarsnacht is gebeurd toen bij een brand in een gebouw van een tafeltennisvereniging diverse mensen voorwerpen gooiden naar hulpverlenende instanties.

Bron: www.refdag.nl

ChristenUnieraadslid Krins heeft de burgemeester inmiddels om een feitenrelaas gevraagd om te kunnen beoordelen in hoeverre de gemeente en de hulpverlenende instanties juist hebben gehandeld. Zijn fractievoorzitter, Huisman, laat op voorhand weten dat zij licht kritisch staat ten opzichte van een tweet die de burgemeester die nacht verstuurde. „Het is toch de vraag wat het doet als de burgemeester middels een tweet de wereld laat weten dat hij is gebeld omdat de ME moet worden ingezet.”

Huisman vindt het te vroeg om hard te oordelen. „Daarom willen we precies weten wat er is gebeurd. Ten aanzien van de straffen moeten wij als politici terughoudend zijn. Je kunt tandenknarsend aanhoren dat relschoppers er met een boete van afkomen, maar de wetgeving wordt in Den Haag gemaakt. We zullen daarover overleg hebben met onze Tweede Kamerfractie.”

PvdA-raadslid Van den Heuvel neemt de burgemeester in bescherming. „Die tweet zou ook bedoeld kunnen zijn als waarschuwing. Hij is zelf verantwoordelijk voor de inzet van de ME.”

Van den Heuvel weet dat Schoenmaker tijdens de jaarwisseling met de politie door de stad reed om zich op de hoogte te stellen van wat er gebeurde. „Of alles te voorkomen was geweest, hoop ik zelf te horen als ik een dezer dagen de wijk inga. Ik heb wel wat gesmoes gehoord over dat er de laatste week voor oudjaar al wat gaande was, maar dat wil ik zelf horen. Dat allerlei politieke partijen nu iets roepen, vind ik met het oog op de aankomende verkiezingen wel begrijpelijk, maar ik wil eerst feiten boven tafel hebben.”

VVD-fractievoorzitter Werger wil eveneens uit het feitenrelaas weten „wat feiten zijn en wat fictie is.” „Wij hebben in Gouda al diverse maatregelen ingezet, zoals gebiedsverboden, maar de vraag is of we er daarmee zijn. Dat hulpverleners worden aangevallen en de daders er met een boete van afkomen, is bijzonder teleurstellend.”

Driessen van Trots op Nederland pleit ervoor om de daders op een zogenaamde top-60 van Goudse „crimineeltjes” te plaatsen en noemt de aanhouding van slechts twee verdachten „erg mager.”

SGP’er Versteeg zegt binnenkort met zijn Tweede Kamerfractie in gesprek te zullen gaan over wetgeving ten aanzien van geweld tegen hulpverleners. „Het is helder dat plaatselijke politici niet gaan over de straffen, maar dat die in Den Haag worden bepaald.”

Dat de verdachten er met een boete van afkomen, vindt Versteeg veel te mager. „Er moeten op z’n minst gebiedsverboden of een meldingsplicht voor de daders voor volgend jaar komen. Er dienen wat mij betreft gewoon minimumstraffen te worden ingevoerd, zodat daders de gevolgen van hun daden van tevoren kunnen inschatten.

Ze moeten doorhebben dat er een draadje los zit wanneer ze brandweerlieden belagen die hun nachtrust opofferen tijdens oudjaarsavond en ter voorkoming van veel leed een brand staan te blussen.”