9 januari 2014

Hondenbeleid

Voor de zomer is er in raad gesproken over het Hondenbeleid. Het ging met name over het aantal losloopplaatsen, opruim- en aanlijnplicht. Toen constateerde de raad dat er geen overleg met de wijkteams was geweest en werd de wethouder opnieuw aan het werk gezet.

Nu waren de wijkteams wel geraadpleegd en zijn hun adviezen in de nota verwerkt. Het aantal losloopplaatsen wordt verminderd en in heel Gouda gaat een opruimplicht gelden. Daarnaast dienen honden altijd aangelijnd te zijn behalve op de losloopplaatsen.

In totaal is er 200 uur uitgetrokken voor het handhaven van de verplichtingen. Doel van de controles is geen hondenjacht, maar gerichte controles op plaatsen waar regelmatig overlast wordt gemeld.

Tevens worden er 75 afvalbakken geplaatst waar de hondenbezitters hun zakjes met hondenuitwerpselen in kunnen deponeren. Totale kosten € 43000,00 en een jaarlijkse onderhoudspost van € 39000,00. De totale opbrengst van de hondenbelasting bedraagt op jaarbasis zo'n € 300000,00 de totale kosten ongeveer € 200000,00. Resteert ongeveer € 100000,00. Omdat de honden belasting geen baatbelasting is mag dit restant naar de algemene middelen. Overigens gaan de opbrengsten van de boetes niet, zoals veel mensen denken, naar de gemeente maar naar de kas van de Rijksoverheid.

Het CDA vroeg aandacht voor de hulphonden omdat bezitters van deze honden meestal niet in staat zijn om op te ruimen. Hiervoor geldt een uitzondering. De SGP is primair van mening dat overal een aanlijnplicht zou moeten gelden, maar dat bleek niet haalbaar. Wel is het een goede zaak dat overal opgeruimd moet worden.