7 juli 2025

Kadernota termijn 1

Kadernota 2026
7 juli 2025

MdV,

Realistisch begroten
Al jaren zien we dat we bij de kadernota en daarna bij de begroting met elkaar enorm veel plannen maken en allerlei zaken beloven aan de stad. Maar als we terugkijken bij de jaarrekening, zien we dat we te veel beloofd hebben en te weinig gerealiseerd. Wat ons betreft moet dat anders, door minder te beloven en vooral meer te doen. 

Een belangrijk voorbeeld daarvan is het Integraal Huisvestingsplan voor scholen. De focus moet nu echt liggen op de uitvoering van dit plan. En wat ons betreft zijn er ook nog wel mogelijkheden om dit te versnellen, bijvoorbeeld door winst te nemen op de gebiedsontwikkeling Westergouwe, en geen extra sociale huurwoningen te bouwen. Bij het bespreken van het plan dit najaar, zullen we dit voorstellen. 

Voorzitter, onze oproep aan het college richting de begroting is duidelijk, maak vooral een haalbare begroting, met investeringen die ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden, en bouw geen luchtkastelen.

Eigenlijk best treurig dat dit college zelfs niet eens meer de ambitie heeft om Gouda te laten dalen uit de top van duurste gemeenten van Nederland qua woonlasten. Terwijl we eerder afgesproken hebben dat het college bij financiële ruimte, die er nu lijkt te zijn, in ieder geval voor komend jaar, een voorstel zou doen om de lasten in Gouda te laten dalen. Komt het college bij de komende begroting met een concreet voorstel om de woonlasten in Gouda te laten dalen? 

Duurzaamheidsplan
Tot onze schrik kwam er begin juni een raadsmemo “Duurzaamheidsplan, zo geven we Gouda door”. Het heeft jaren geduurd, maar nu is het college er ook achter gekomen dat het klopt wat de SGP-fractie zes jaar geleden al zei. CO2-neutraal in 2040 is een onrealistisch streven. In onze (helaas verworpen) motie uit 2021 heeft de SGP ook aangegeven dat het onrealistische doel van 2040 leidt tot heel veel extra gemeentelijke kosten. En ineens kwam daar de raadsmemo die dat bevestigt! Hierin gebeurt iets geks.

Enerzijds wordt aangegeven wat er allemaal nodig is om vast te houden aan 2040. Hierbij wordt alles uit de kast getrokken, rechtstreeks gekopieerd uit het GroenLinks-verkiezingsprogramma. Anderzijds wordt beweerd dat alles binnen de kaders van het Herfstakkoord past. Dat kan niet beide waar zijn! Denk aan verduurzaming vastgoed. Heeft dit Duurzaamheidsplan nu wél of niet consequenties voor de begroting 2026? Kan het college dit uitleggen?
Is het college bereid de ambitie uit het Bestuursakkoord om in 2040 CO2-neutraal te zijn, los te laten? Wij overwegen onze motie uit 2021 opnieuw in te dienen.

Bedrijfsleven
Voorzitter, Toen deze coalitie aantrad, sprak ik nog over een centrum-linkse coalitie. Ik kan nu alleen nog maar spreken over een linkse coalitie. Het genoemde Duurzaamheidsplan, afval, zero-emissie, het parkeerbeleid, het wordt allemaal gedomineerd door een GroenLinksagenda. Ik wil GroenLinks daarbij complimenteren. Maar ik betreur het wel! Heel veel burgers zijn erg ontevreden hoe het gaat met het afval- en parkeerbeleid. Binnenstadbewoners zien de waarde van hun woningen dalen doordat nieuwe bewoners worden afgeschrikt omdat ze voorlopig geen parkeervergunning krijgen. En door de zero-emissie lukt het binnenstadbewoners soms gewoon niet om aannemers een offerte telaten maken. Ze hebben werk genoeg buiten Gouda. Het college is trots, de burgers voelen zich in de steek gelaten.

Ook ondernemers zijn wanhopig over het parkeerbeleid van dit college. Werknemers kunnen niet meer gratis parkeren wat tot enorme kostenverhogingen leidt. De aantrekkelijkheid van Gouda als winkelstad staat door dit linkse college ernstig onder druk. Het gevoel van ondernemers is dat ze zich enorm inspannen voor Gouda, maar desondanks op alle mogelijke manieren worden afgestraft.

Zero emissie
Ik heb zero-emissie al eerder genoemd. Ook hierover is een raadsmemo gestuurd. Het lijkt een goednieuwsshow, maar gaat u maar met de marktondernemers praten. Ze zijn er echt klaar mee.
Waarom is in de enquête, ondanks uitdrukkelijk verzoek van de marktondernemers, niet de vraag opgenomen of de ondernemer vanaf 2030 nog op de centrummarkt van Gouda staat?

De marktkooplui wilden deze vraag in de enquête terugzien, maar de Gemeente weigerde dit. Zij hebben die relevante vraag daarom afgelopen zaterdag zelf aan de 34 ondernemers gesteld en de uitkomst is onthutsend! 64% van de ondernemers geeft aan in 2030 te stoppen. Er blijft geen zaterdagmarkt meer over. Het zou goed zijn als deze resultaten onafhankelijk worden getoetst. Is het college bereid in een enquête alsnog deze vraag te stellen? Anders dien ik daarover een motie in.

Positief punt vindt mijn fractie dat de standplaatsvergunning voor 20 jaar wordt afgegeven. Verder nog twee vragen:

  1. Waarom is er in de raadsmemo zero emissie niet gekeken naar een redelijke afschrijvingstermijn voor de ondernemers die onlangs hebben geïnvesteerd in een schoon Euro-6 voertuig?
  2. Klopt het dat er landelijk nieuwe ontheffingen zijn afgesproken voor zero emissie en gaat het college die per 2026 ook invoeren?

Parkeren
Over parkeren moet ik helaas kort zijn. Zoals bekend is de SGP-fractie ook hierop zeer kritisch. Als het college echt minder parkeerplaatsen in de binnenstad wil, zal er aan de zuidwestkant een parkeergarage moeten komen. Is het college bereid het gesprek aan te gaan met Cargill om gezamenlijk een parkeergarage te ontwikkelen voor werknemers en voor bewoners?

Een tweede punt: De motie van GoPo/SGP over de wisseling van vergunningen wordt niet uitgevoerd. Dat is kwalijk. Waarom kan op één auto bij een verhuisvergunning wél tegelijkertijd in twee zones geregistreerd staan en kan dat bij wisseling van vergunning van en naar parkeerterreinen niet? Is het college alsnog bereid de GoPo/SGP-motie uit te voeren?