7 mei 2019

Koninklijk lintje voor dhr. Van Herk

 

Oud-bestuurslid Van Herk onderscheiden met een lintje.

Dhr. J. M. van Herk uit Gouda werd benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Van Herk heeft zich gedurende zijn hele loopbaan ingezet voor veilige mijnbouw. Eind jaren 80 nam hij het initiatief om het verband te laten onderzoeken tussen aardgaswinning en aardbevingen. Tegen de wetenschappelijke opvattingen in, werd het verband daadwerkelijk aangetoond. Ook keek hij naar mogelijkheden en risico's bii vernieuwingen in de mijnbouw. Van 1981 tot 2OO4 zette hij zich in voor de SGP in Gouda.

Het bestuur van SGP-Gouda feliciteert dhr. Van Herk van harte met het ontvangen van het lintje. De heer Van Herk heeft zich jarenlang belangeloos heeft ingezet in de plaatselijke politiek. Een oud bestuurslid heeft onderstaande aanbeveling geschreven.


Jan van Herk is heel lang heel betrokken geweest bij de politiek in Gouda. Hij had altijd een principiële, gewaardeerde inhoudelijke inbreng tijdens de vergaderingen van de SGP-kiesvereniging. In 1981 werd hij gekozen tot bestuurslid van de kiesvereniging. Zijn rustige, inhoudelijk goed gemotiveerde betoogtrant tíjdens de vergaderingen weten we ons nog goed te herinneren. Jan had zijn mening, maar versÍond de kunst die in goed evenwicht le brengen met andere meningen. In 1995 werd Jan voorzitter van de kiesvereniging. Op een kalme manier leidde hij de vergaderingen. Jan stuurde op een bescheiden, maar toch besliste wijze naar gedragen besluitvorming. In zijn voordeel werkte, dat Jan nooit haast had. De SGP-kiesvereniging in Gouda telde in die tijd ongeveer I80 leden, waarvan er zo'n 30 echt actíefwaren.


Jan besprak graag met anderen inhoudelijke vraagstukken. Al discussiërend vorrnde hij zijn mening. Daarom was Jan ook lid van de Goudse Studievereniging van de SGP. Van 1986 tot 1995, waarvan hij in de jaren 1987-1995 voorzitter was. De studievereniging behandelde politieke vraagstukken, bestudeerde de historie en ontwikkeling van SGP-standpunten en zette onderwerpen uit de geschiedenis op de agenda. Aan de vergaderingen van de studievereniging namen zo'n 15, vooral jonge mensen deel. Jan verzorgde ook avonden waarop hij over zijn vakgebied vertelde.