19 maart 2018

SGP-Gouda bestormt de Havensluis

Gouda - Zaterdag heeft SGP-Gouda de Havensluis bestormd. Lijsttrekker Jacques Rozendaal en SGP-Tweedekamerlid Kees van der Staaij deden dat door vanaf een boot met een groot stempotlood een stemvakje rood te kleuren dat was aangebracht op de Havensluis.

Met deze actie wil de Goudse SGP haar inzet bij de komende collegeonderhandelingen onderstrepen om de in 1954 dichtgegooide sluis te heropenen voor doorvaart. Volgens Rozendaal is dit goed voor de economie in het zuidelijk deel van de binnenstad. "Het zorgt voor veel meer toerisme en draagt bij aan het cultuurhistorisch erfgoed van de stad. We willen de Havensluis in 2022 open hebben, als Gouda 750 jaar stadsrechten heeft."

In naam van Oranje...

Het idee om de Havensluis te bestormen ontstond toen Harold Hooglander (nummer 2 van de SGP-lijst) ontdekte dat in 1572 (bij het 300-jarig bestaan van de stadsrechten) de prinsgezinde burgemeester J.J. van Rosendael de poorten opende voor de Geuzen. "Het zou prachtig zijn als de Havensluis in 2022 door zijn latere naamgenoot eveneens zonder stormram kan worden geopend", aldus Hooglander. "Vandaar de bestorming afgelopen zaterdag met het stempotlood. De boodschap is: stem 21 maart op de SGP: In naam van Oranje doe open die sluis!"