9 april 2014

SGP Gouda treedt toe tot onderhandelingen

SGP Gouda treedt toe tot de onderhandelingen over een nieuw te vormen coalitie. De voorgestelde coalitie door D66 deed geen recht aan de verkiezingsuitslag en de verkennende gesprekken met alle partijen. SGP Gouda heeft vertrouwen om het inhoudelijke gesprek aan te gaan met de partijen: Gouda Positief/ GBG, CDA, CU, Gouda’s 50+ partij en de SP, om te komen tot een evenwichtig coalitieakkoord.

Na de verkenning door informateur dhr. B. Jeene was het advies om een coalitie te vormen van D66, PvdA, CU, VVD en GL. Hiervan heeft fractievoorzitter Arjan Versteeg direct aangegeven dat dit een ongeloofwaardige coalitie is omdat er dan 3 verliezers aan tafel zitten. In de gesprekken met de informateur hebben bijna alle partijen zowel CU als CDA als logische coalitiepartners genoemd en de voorgestelde coalitie bestaat voor een groot gedeelte uit verliezende partijen (PvdA, VVD en GroenLinks), waarbij het CDA voor de CU wordt ingeruild. Dit doet geen recht aan de verkiezingsuitslag.

Na gezamenlijk overleg met de partijen: Gouda Positief/ GBG, CDA, CU, Gouda’s 50+ partij en de SP en in overleg met de fractie is er bij de Goudse SGP vertrouwen om te onderhandelen over de vorming van een coalitieakkoord en college.
_____________________________________

PERSBERICHT

Gouda, 9 april 2014

“Principe-overeenstemming vorming nieuw college Gouda”

Op maandag 7 april hebben zes raadsfracties uit de gemeenteraad van Gouda de intentie uitgesproken om te komen tot de vorming van een nieuw college voor de periode 2014 – 2018. De principe overeenstemming houdt in dat GoudaPositief/GBG, ChristenUnie, CDA, Gouda’s 50+ Partij, SGP en SP (samen 18 zetels in de gemeenteraad) de komende weken gaan werken aan het opstellen van een coalitieakkoord op hoofdlijnen.

Genoemde partijen zijn op initiatief van GoPo/GBG bij elkaar gekomen naar aanleiding van de moeite met de huidige coalitievorming die niet aansluit bij de verkiezingsuitslag. Ook de verslaglegging van de verkenning vinden partijen onvoldoende terug in de coalitievorming.

Dit was ook de reden voor de ChristenUnie om niet in te gaan op de uitnodiging van de formateur mevr. Bergman. De deelnemende partijen herkennen zich in deze opstelling.

Naar de mening van de zes partijen wordt met deze stap invulling gegeven aan de wens van de kiezers. Op 19 maart jl. heeft dit tot een flinke verschuiving in het politieke landschap geleid. GoPo/GBG, ChristenUnie, SGP en SP hebben met elkaar vier zetels gewonnen, terwijl Gouda’s 50+ Partij en het CDA stabiel in zetelaantal zijn gebleven. De partijen zijn van mening dat deze stap kan leiden tot een stabiel, vernieuwend en breed gedragen coalitieprogramma en college.