16 februari 2018
Shisha lounges
Shisha lounges
Sinds een aantal jaar is er een nieuw fenomeen in Gouda: Shisha lounges. Dat zijn horecagelegenheden waar waterpijpen worden gerookt. Het roken van een waterpijp is niet zonder brandgevaar. In diverse shisha lounges in Nederland is er brand uitgebroken. Naast brandgevaar is er ook overlast voor de omgeving. Veelal worden de ruiten afgeplakt, waardoor het niet aantrekkelijk wordt gemaakt om in zo’n shisha lounge naar binnen te gaan om gewoon een kopje koffie te gaan drinken…
Daarnaast zijn er ook nog gezondheidsrisico’s voor omwonenden en de rokers van de waterpijpen zelf. Het staat vast dat waterpijp roken veel ongezonder is dan het roken van sigaretten. Als je ongeveer 1 uur de waterpijp rookt, inhaleer je de hoeveelheid rook vergelijkbaar met de rook van 100 tot 200 sigaretten, stelt de gemeente.
In een poging de wildgroei te reguleren, wil het stadsbestuur het aantal Shisha lounges beperken tot drie locaties in de binnenstad. In een locatie mogen maximaal 10 waterpijpen worden gerookt.
Op 13 februari 2018 heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald dat de uitzondering voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is. Speciale rookruimtes in horecagelegenheden vallen niet langer buiten het algehele rookverbod. Daarmee vervalt feitelijk het bestaansrecht van Shisha lounges.
SGP-standpunt
De SGP waardeert de intentie om paal en perk te stellen aan de wildgroei, maar vindt de regulering waarbij drie locaties worden toegestaan, niet wenselijk. Er zijn goede redenen om de Shisha lounges volledig te verbieden:
1. Wanneer aparte rookruimtes in horeca-inrichtingen niet meer zijn toegestaan, vervalt het bestaansrecht van Shisha-lounges;
2. Waterpijpen zijn erg ongezond. Als 10 waterpijpen tegelijk worden gebruikt, staat dat gelijk aan 1000-2000 sigaretten!
3. Er is verhoogd brandgevaar;
4. Het geeft veel overlast van rook en stank voor de omgeving;
5. Gebleken is dat er vaak een link is met criminele praktijken, zoals drugs en witwassen (zoals in Rotterdam en Amsterdam);
6. Het is, mede door de afgeplakte ramen, geen aanwinst voor de uitstraling van de binnenstad;
7. Een totaalverbod is makkelijker te handhaven dan het controleren van de naleving van de drie locaties.
8. De maatschappelijke tendens is juist in het kader van volksgezondheid om ook de horeca rookvrij te krijgen.
9. Er is bij kleine horecaondernemers in het recente verleden veel gehandhaafd op het algeheel rookverbod en deze beleidsregels staan dus haaks op deze ontwikkeling.
Kortom, de SGP wil, mede in het licht van de uitspraak van het gerechtshof, een totaalverbod en zal daarom in de Raadsvergadering van 21 februari hierover een motie indienen.
Harold Hooglander
SGP