16 juni 2018

Verslag 100 jaar SGP

Verslag partijdag SGP

 

Zaterdag 21 april 2018 is de partijdag van de SGP gehouden waar het 100 jarig bestaan van de SGP herdacht is. Met meer dan 100 mensen waren we bijeen in Nieuwegein. Vanuit SGP Gouda hebben we met 5 mensen deze vergadering bezocht. De leiding van de dag was in handen van de partijvoorzitter, dhr Van Leeuwen. Het was een wonder dat hij deze dag kon leiden, na de ziekte en operatie die hij begin dit jaar moest ondergaan.

De heer Van Leeuwen heette om 10 uur alle aanwezigen hartelijk welkom. Daarna opende de plaatsvervangend voorzitter, ds Van Heteren, de vergadering met het lezen van een gedeelte uit psalm 102 en het voorgaan in gebed. In zijn meditatie stond hij stil bij het begin van het 28ste vers: “Maar Gij zijt Dezelfde”. De samenleving is veranderd. De SGP is veranderd. Maar God is Dezelfde. Hij bestuurt alle dingen. Hij heeft veel gegeven. We zijn hem alle dank verschuldigd dat we dit 100 jarig jubileum mogen herdenken.

Na de opening wordt het telegram voorgelezen dat aan Zijne Majesteit de koning wordt verstuurd. Door dit telegram verklaren wij onze steun en onze aanhankelijkheid aan het vorstelijk huis en wensen wij hen al het nodige toe in de beoefening van hun ambt. Vervolgens worden het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus staande gezongen. Daarna houdt de heer Van Leeuwen een toespraak naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van onze partij en wordt het jubileum boek overhandigd aan de heren Van der Vlies, Van der Staaij en de schrijver de heer Fieret. 

De heer Van der Vlies vertelt dat toen hij ongeveer 20 jaar was, hij lid werd van de SGP kiesvereniging in Delft. Samen met een aantal medestudenten. De voorzitter van die vereniging, de heer Slagboom, adviseerde hen om jaarlijks het boek “Ongeloof en Revolutie” van Groen van Prinsterer te lezen. Van der Vlies had het boek gelezen, maar niet jaarlijks. Daarna lichtte Fieret in het kort het jubileum boek toe met als titel ‘Politiek bij een geopende Bijbel.

In de tussentijd arriveerde premier Rutte. Hij kreeg een warm ontvangst door de heer Fieret doordat deze een anekdote aanhaalde van een vroeger SDAP kamerlid die ds. Kersten een zwaarmoedig man vond. Volgens Fieret was het vaak lastig om met socialisten samen te werken. Met liberalen ging dat een stuk gemakkelijker. De premier heeft met interesse het verhaal van de heer Fieret, die ook geschiedenis leraar is geweest, aangehoord.  De titel van het boek was, volgens hem, typisch SGP: open en Bijbel.  Daarna feliciteerde hij de SGP met hun 100 jarig bestaan en ging in op mogelijke oorzaken waarom het de SGP lukte om zolang te blijven bestaan. Een duidelijk beginsel, betrokken en deskundige volksvertegenwoordigers en een trouwe achterban. Na nog meer mooie woorden kreeg de premier als dank ook het boek ‘Politiek bij een geopende Bijbel.

De heer Van der Staaij stond in zijn rede stil bij de woorden “Geloofd zij de Heere, want Hij heeft Zijn goedertierenheid groot gemaakt aan ons.” Dit waren ook de woorden van ds. Abma aan het begin van de partijrede van 1968. Vele jaren eerder (in 1947) gaf ds. Zandt, deze zelfde woorden “De Heere zij geloofd” mee als de titel van zijn partijrede. In die rede gaf ds. Zandt kernachtig aan waar het de SGP om te doen is. “Zij heeft in haar vaandel geschreven: “Terug tot God en Zijn Woord. Haar devies luidt: Tot de Wet en tot de Getuigenis.” Tijden veranderen. Maar dit blijft staan. De vaste grondslag van ons politieke optreden ligt in het Woord van God.

Als laatste van het morgen gedeelte sprak de voorzitter van de ChristenUnie, de heer Adema, namens alle andere politieke partijen. Hij feliciteerde de SGP en vergeleek de SGP met een 100 jarige uit een gedicht die nog heel vitaal was. Vervolgens sluit de voorzitter het morgengedeelte en vraagt ds G.W.S. Mulder de vergadering te besluiten en een zegen voor de maaltijd te vragen.

Het was een bijzonder eensgezinde morgen. De gesproken woorden, de muzikale omlijsting (door Peter Heikoop), de betrokkenheid van allen op het beginsel en het besef van de afhankelijkheid van God gaven dat velen aan het einde van de morgen met een blij en dankbaar hart de zaal verlieten. ‘Niet ons, o Heer, niet ons , maar Uw Naam zij de eer.’