4 maart 2016

Vragen aan college over enquete koopzondag

De koopzondag is voor de SGP een aangelegen onderwerp. Het AD heeft hierover recent een enquête uitgevoerd onder lokale ondernemers. Burgerraadslid H.J. Hooglander van de SGP stelde er artikel 38 vragen over aan het college van Gouda.

Geacht college van B&W,

 

Conform artikel 38 van het Reglement van Orde, heeft de fractie van SGP, mede namens ChristenUnie, CDA, SP en Gouda 50+ de volgende vragen:

 

1. Hebt u kennis genomen van de AD-enquête van 6 februari 2016?

2. Wat vindt u ervan dat een deel van de ondernemers helemaal geen openstelling op zondag wil en 90% geen verdere verruiming wil dan één koopzondag per maand (oude regeling)?

3. Wat vindt u ervan dat bij vooral winkelketens er sprake is van een 'verplichting' om op zondag open te zijn? In hoeverre voelt u zich medeverantwoordelijk dat er hier sprake is van dwang voor franchisenemers of werknemers om zondagsarbeid te verrichten?

4. In hoeverre vindt u de belangen van werknemers en winkeliers van belang bij uw beleid met betrekking tot koopzondagen?

5. Bent u het, gezien de vele faillissementen in de achterliggende maanden, eens met de stelling dat zondagsopenstelling faillissementen van deze winkelketens niet heeft voorkomen?

6. Hoe ziet het college de samenhang tussen klein en groot winkelbedrijf en de aantrekkelijkheid van het winkelgebied? Op welke wijze wordt dit in de winkelvisie toegepast?

7. Bent u bereid het beleid ten aanzien van de zondagsopenstelling naar aanleiding van de uitkomsten van deze enquête te heroverwegen?

8. Zo niet, bent u bereid zelf ook een enquête op te stellen waarin aan alle middenstanders wordt gevraagd hoe zij aankijken tegen de zondagsopenstelling? Bent u bereid - afhankelijk van de uitkomsten - op basis daarvan wel uw huidige beleid te heroverwegen?