27 september 2013

Zondagssluiting

De Goudse Hoogvlietvestiging gelegen naast de plaatselijke gereformeerde gemeente, gaat op zondag niet open. De bedrijfs­leider zegt die beslissing te hebben genomen uit respect voor en vanwege de goede samenwerking met de kerk. Supermarkt PLUS in Gouda volgt zijn voorbeeld.

Na diverse enquêtes en hoorzittingen nam het gemeente­bestuur van de Zuid-Hollandse stad onlangs het besluit om vanaf 1 oktober bepaalde winkels toestemming te geven op zondag open te zijn.

Het gaat om supermarkten, bouwmarkten, tuincentra, winkels met dagverse producten en op toeristen gerichte bedrijven. Binnen de gestelde kaders mogen zij zelf bepalen hoeveel zondagen zij hun deuren willen openen.

De overige winkels in de binnen­stad en in de wijken mogen open op de eerste zondag van de maand, op alle feestdagen en op alle zondagen in december. De regeling is vrijwillig en het is aan ondernemers zelf of zij van deze nieuwe mogelijkheden gebruik willen maken.

Aan John de Roos, bedrijfsleider van supermarkt Hoogvliet aan de Gouwe, is de maatregel niet besteed. „Ik ben zelf rooms-katholiek, maar heb respect voor de mensen die hier vlak naast ons ’s zondags twee keer naar de kerk gaan. Ik ken hun gevoelens. Toen ik vorig jaar Kerst besloot ’s zondags dicht te blijven, bleek bovendien dat het ons meer in plaats van minder klanten opleverde. Zeker nadat er in de kerkbode van de gereformeerde gemeente een oproep was gedaan om vooral bij ons boodschappen te doen.

De Roos is er „voor 200 procent” van overtuigd dat het besluit om na 1 oktober niet op zondag open te gaan hem alleen maar meer omzet zal opleveren. „Dat heeft het verleden bewezen.”

De gereformeerde gemeente en Hoogvliet gebruiken elkaars parkeerterrein. „We hebben ?daar goede afspraken over gemaakt. Bijna elke week heb ik contact met koster Buis”, aldus De Roos. De bedrijfsleider zette ook een buspendeldienst naar zijn supermarkt op voor de ouderen van onder andere het nabijgelegen Huize Winterdijk.

Ds. G. Clements van de plaatselijke gereformeerde gemeente zegt „veel waardering” te hebben voor het besluit van de bedrijfsleider. „De wijze waarop we dat willen uiten, is nog onderwerp van gesprek. Zondagsrust is bedoeld tot eer van God en is heilzaam voor het hele volk. Het besef daarvan is diepgeworteld geweest in onze samenleving. Het is niet mijn taak als predikant om mensen naar een bepaalde winkel te verwijzen, maar het is ontzettend goed om te zien dat mensen daar zelf oog voor hebben”, aldus de predikant

Supermarkt PLUS –in de buurt van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland aan de Gerbrandyweg en de hervormde Pauluskerk– gaat op zondag evenmin open. „Vooralsnog niet”, laat bedrijfsleider Mark Modderkolk weten. „Ook wij zijn hier gepositioneerd tussen de kerken en vinden dat we het niet kunnen maken om open te gaan. Of de mogelijke zondagse omzet op kan tegen de eventuele meeromzet vanwege waardering voor de zondagssluiting, weet ik niet. Ik zeg ook nooit nooit in dit opzicht.”

De reacties van de fractievoorzitsters van CDA en ChristenUnie in Gouda zijn gelijkluidend: „Geweldig, hè?” vindt CDA-fractievoorzitter Hiskes. „Ik doe voortaan mijn boodschappen bij een supermarkt die niet op zondag open is”, vult CU-fractievoorzitter Huisman aan. „Als raadslid heb ik de taak niet om mensen te verwijzen, maar ik laat het nieuws in mijn persoonlijke omgeving absoluut vallen. Zulke bedrijven moeten wij steunen.”

„Ik vind het helemaal leuk”, zegt Hiskes. „Als vrolijke paap geloof ik in een natuurlijk collectief rustmoment voor de samen­leving. Het is toch verschrikkelijk als je geen dag meer samen met je kinderen kunt zijn?”

Fractievoorzitter Van der Haak van D66 –die een initiatief­voorstel ter verruiming van het aantal koopzondagen indiende– reageert lauw. „Niemand is tot iets verplicht. Het is hun keuze, en die respecteer ik.”

Op de vraag wat hij kan betekenen voor de werknemers die straks hun baan dreigen te verliezen als ze niet bereid zijn om op zondag te werken, antwoordt hij dat hij eerst van concrete gevallen wil horen. „Als het aan mij ligt, zal niemand worden verplicht. Ik heb er vertrouwen in dat er in elk bedrijf voldoende mensen zijn die wél op zondag willen werken”.

Als hem de relatie met de situatie van de zogenaamde weigerambtenaren wordt gelegd, constateert Van der Haak dat hij „wellicht iets afwijkt van het landelijke D66-standpunt op dit punt.”

SGP-raadslid Versteeg zegt „heel blij” te zijn en veel waardering te hebben voor de beslissing van beide supermarkten. „De kerken kunnen overigens formeel nog in beroep gaan tegen de beslissing van het college. Daar waar kerkdiensten niet ongestoord doorgang kunnen vinden, zou er een kans van slagen zijn.”