19 juni 2013

Zuidelijk stationsgebied

Woensdag 19 juni j.l. heeft de Raad gedebatteerd over het weer vernieuwde plan van Multi Vastgoed voor het Zuidelijk Stationsgebied. De SGP ziet graag verbetering in dit gebied, maar niet tegen elke prijs. Een kritische kijk op de zaak.

Hieronder de volledige bijdrage van de SGP-fractie, door raadslid Arjan Versteeg.

Dank u wel voorzitter,

Voor ons ligt het plan van Multi Vastgoed met betrekking tot de ontwikkeling van het Zuidelijk Stationsgebied. Een plan dat op verschillende manieren aangevlogen kan worden:

  • het best haalbare in deze tijd;
  • de eerste fase van de complete ontwikkeling van het gebied in betere tijden;
  • een plan dat iets doet omdat niets doen niet goed is;

of, zoals ik eerder aangaf

  • een huis zonder fundering.

Volgens de SGP is het van allemaal wat en daarmee niet goed en niet slecht. Echter, er is één probleem, namelijk de verkeersafwikkeling.
En om een goede afweging te kunnen maken blijven wij bij ons standpunt dat daarover eerst duidelijkheid moet zijn alvorens wij ja kunnen zeggen tegen dit plan.

Dat er toename van het verkeer rond een dusdanig plan zal ontstaan, valt niet te ontkennen. Dat zullen we zelfs voor lief moeten nemen. Maar dat er opnieuw slecht is nagedacht over een oplossing neem ik de planontwikkelaar en het college kwalijk. Het lijkt er op of dat men niets geleerd heeft van de vorige keer.

Is er dan een oplossing voor dit probleem. Ja, wij denken van wel. Maar dat vraagt wel regie en lef van het college. Regie omdat men betrokken partijen bij elkaar moet brengen, dat men op zoek zal moeten naar financieringsbronnen en dat men lef zal moeten tonen om het plan nog even uit te stellen.
(Naar aanleiding van de suggestie van Mw. Hiskes van het CDA om niet de gemeente de lead te geven maar de ondernemers, ben ik met haar voorstel meegegaan)

Voorzitter, gisteravond sprak ik een vertegenwoordiger van de kerk en er bleek een bijeenkomst te zijn geweest waarin belanghebbende hebben gesproken over de oplossing, namelijk de aanleg van de van Hofwegensingel. Om voor hun moverende redenen kon Multi Vastgoed daarbij niet aanwezig zijn. Volgens ons is de opdracht aan het college om met alle partijen aan tafel te gaan om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om alsnog deze weg aan te leggen. Voor ons is dit de enige uitweg. Mocht dit niet lukken en worden wij daar door college en belanghebbenden van overtuigd, dan gaan wij er van uit dat alsnog nagedacht wordt over de juiste afwikkeling van het verkeer maar wat de SGP betreft niet via de Jan van der Heijdenstraat!

Voorzitter, u zult gemerkt hebben dat wij kritisch zijn, maar ook graag willen zoeken naar een oplossing. Want voor ons moet dit plan doorgaan, maar niet tegen elke prijs. Het plan moet voor ons doorgaan omdat niets doen geen optie is op deze locatie.