HomeNieuwsVriendelijk briefje aan AD inzake grefo’s

Vriendelijk briefje aan AD inzake grefo’s

Publicatiedatum: 30 okt. 2017

Beste Dennis,

Naar aanleiding van uw column (https://www.ad.nl/alphen/ik-ken-dus-werkelijk-waar-niemand-die-aan-halloween-doet~ab709f85/) wil ik u een uiterst vriendelijke briefje terug schrijven. In de column geeft u aan dat u niemand kent die aan Halloween doet. Toen ik dat las, dacht ik: Dennis zal wel een streng gereformeerde christen zijn die nooit buiten zijn eigen bubbel komt om de groei van dit ‘feest’ in Nederland te hebben gemist. Kennelijk leest hij zijn eigen krant ook niet. Want ook die schenkt hier rijkelijk aandacht aan, inclusief lugubere beelden. Afijn; in de rest van de column bleek dat u verder ook niet veel op heeft met ‘grefo’s’. Wat dat ook moge zijn.

Daarnaast maakt u zich zorgen over mijn gezondheid en moest ik zondagochtend maar even uitslapen om weer tot zinnen te komen.

Hartelijk dank voor uw medeleven met mijn geestelijk welzijn. Eerlijk gezegd heb ik uw advies in de wind geslagen. Zondagochtend ben ik -uitgeslapen en wel- naar de kerk gegaan. En daar heb ik geen spijt van. Mijn eigen predikant was helaas in een andere gemeente. Daarom hebben we in onze gemeente nagedacht over de kern van het christelijk geloof zoals dat al eeuwenlang en vanuit de Bijbel naar voren komt. Ik noem dat reformatie. Het telkens weer ontdekken van kernboodschap van de Bijbel. Als u dat grefo noemt,  kan ik daar ook goed mee leven.

Het thema van de preek was ‘de liefde van God in Jezus’ en was gebaseerd op het verhaal in de Bijbel van een man: Nicodemus, die aan Jezus vraagt wat de kernboodschap is van de Bijbel. Het interessante aan deze Nicodemus is: hij was joodse wetgeleerde en kende de Bijbel ongeveer letterlijk uit z’n hoofd. Ook de passages waar u vermoedelijk naar verwees in de column. Jezus legt dan aan deze zeer geleerde man uit dat hij de kernboodschap van de Bijbel niet begrijpt. Die kernboodschap is namelijk: God heeft de wereld zo lief dat Hij zijn Zoon heeft gegeven en dat geloof in Jezus bevrijding van alle angst en tekortkoming brengt.

Het leek me goed om dat toch even aan u terug te koppelen. O ja, er zat ook wel een pittige vraag in die preek. Als je deze boodschap niet interessant vindt, dan ben je nogal op jezelf aangewezen. Dan moet je telkens weer zelf op zoek naar zingeving. Mensen hebben dan vaak alternatieve zaken nodig. Ik dacht daarbij toevallig aan Halloween. Eerlijk gezegd vind ik dat een weinig lichtgevend perspectief.

Met verfrissende groet,

Jacques Rozendaal

PS: aanstaande zondag staan de deuren van mijn kerk weer twee keer wagenwijd open voor iedereen!