10 november 2021
Begrotingsbehandeling - Wees zuinig op Gouda!
Woensdagavond 10 november vergadert de Goudse raad. Die avond staat de begroting voor 2022 op de agenda. Bij een begrotingsbehandeling hoor en zie je goed hoe de verschillende partijen tegenover een bepaald onderwerp aankijken. Graag publiceren we hier het betoog van onze fractievoorzitter en lijsttrekker, Harold Hooglander.
Meneer de voorzitter,
Geef Gouda door! Dat is het thema voor de viering van 750 jaar stadsrechten voor onze mooie stad. De vraag is: Hoe geven wij Gouda door? Aan de volgende generaties? Aan de volgende raad en aan het nieuwe college?
Wat de SGP graag zou willen doorgeven, is de mooie geschiedenis van Gouda. Er is veel om trots op te zijn. Maar er is ook het nodige voor verbetering vatbaar. Dan doel ik in de eerste plaats op het ons collectieve waarden- en normenbesef. Het respect voor gezag en fatsoen op straat schiet echt te kort. Is het college bereid een impuls te geven aan de Goudse Stadsregels?
Ik ben ook niet trots op onze bestuurscultuur. Vorige week donderdag bereikte dat voor mij wel een dieptepunt. Ook het amendement van de coalitiepartijen dat vanmorgen al in het AD stond, past hierin. Een bekende truc om net voor de verkiezingen nog even goede sier te maken met allerlei douceurtjes!
De afgelopen jaren is de schuld van de gemeente Gouda fors gedaald. Daar zijn we blij mee, ook al kunnen we niet ontkennen dat dit meer het gevolg is van onnauwkeurig begroten, waardoor we elke jaarrekening miljoenen overhouden, dan van uitgekiend beleid. Wat ons wel zorgen baart, is dat we ondanks de positieve vooruitzichten, de forse zak met geld die we vanuit het rijk ontvangen, en de inboeking van drie miljoen bezuiniging op jeugdzorg, die we nog maar moeten zien te behalen, de begroting alsnog inteert op de algemene reserve en de schuldenlast de komende jaren weer fors oploopt. Waarom kiest het college hiervoor? Is dit de erfenis die u wilt doorgeven aan een volgend college?
Wat ons opvalt is dat nu verstopt in de achtmaands, een structurele verhoging van rioollasten zit, van bijna acht ton. Hoe kan dit? Vorig jaar werd nog gezegd dat de verlaging van de rioollasten, ter compensatie van de OZB-verhoging, een structurele verlaging zou zijn. Ik zei toen: “We zullen zien volgend jaar”. Nu blijkt het toch weer structureel verhoogd te worden.
Kan het college duidelijk maken waar deze verhoging vandaan komt, en hoeveel hiervan het gevolg is van extra kwijtscheldingen? Wij blijven aangeven dat het niet prudent is om in de gesloten systemen van riool en afval, miljoenen aan armoedebestrijding te besteden. Kwijtschelding hoort bij armoedebestrijding.
"Laten we zuinig zijn op Gouda! Zuinig op onze mooie stad. Zuinig op onze leefomgeving. En zuinig op onze financiële uitgaven. Dat is goed voor Gouda."
Vorig jaar en dit voorjaar hebben we hier in de raad een debat gevoerd over de verhoging van de OZB, iets waar de SGP erg tegen is en was. Nu zien we dat er een meevaller is van bijna een miljoen euro op de OZB. Is het college het met ons eens dat de verhoging van afgelopen jaar onnodig was en de burgers van Gouda onnodig op kosten gejaagd heeft? Geef dat nou gewoon toe!
In de begroting staat dat het college een onderzoek zal starten om de woonlasten te laten dalen. Afgelopen jaar hebben wij n.a.v het onderzoek Woonlasten van het college een motie ingediend om met concrete voorstellen te komen, maar werd deze motie toen door de coalitiepartijen weggestemd. Blijkbaar is er sprake van voortschrijdend inzicht. Wanneer kunnen we de voorstellen tegemoet zien?
De SGP maakt zich zorgen over de vele rechtszaken die dit college veroorzaakt. Vele worden ook verloren, waarvoor de SGP al voor heeft gewaarschuwd. Denk aan Turfmarktkerk, Van Loon en geluidshinder Goudasfalt. De SGP roept het college op vroegtijdig en beter met de burgers te communiceren in plaats van voor het eerst bij de rechter. Waarom geeft dit college al die rechtszaken door aan Gouda?
Ten aanzien van de intieme vaarroute wil de SGP een second opinion op de kostenberekening. Is het college hiertoe bereid?
Deze week is de week voor het leven. Terecht wordt er landelijk aandacht gevraagd voor kwetsbaar leven dat in de moederschoot wordt gedood. In bijna de helft van de gevallen worden financiële problemen als reden genoemd voor abortus. Op welke manier onderneemt het college actie om te voorkómen dat moeders om financiële redenen hun kinderen laten aborteren? Gaat het college voor deze kwetsbare groep mensen specifiek iets doen?
De SGP juicht de ambitie van het college toe dat het aantal jeugdhulp vragen van 1 op de 7 jongeren daalt naar 1 op de 8 jongeren. Tegelijk is het juist schrijnend dat in 2/3 van de jeugdhulpsituaties sprake is van echtscheiding/ gebroken gezinssituatie. Erkent het college de waarde van een stabiele gezinssituatie waarin huwelijkstrouw centraal staat? Het is daarom voor de SGP onbestaanbaar dat reclames die dit versterken nog worden toegestaan in Gouda. Hoe kijkt het college hiernaar?
Voorzitter, tot slot. Geef Gouda door! Laten we zuinig zijn op Gouda! Zuinig op onze mooie stad. Zuinig op onze leefomgeving. En zuinig op onze financiële uitgaven. Dat is goed voor Gouda. Zo wil de SGP Gouda doorgeven aan de volgende generaties.