8 november 2022

Positief kritisch

Op 8 november is de begroting besproken in de Goudse raad. De SGP is blij met de sluitende begroting, maar ziet ook nog uitdagingen. Verschillende beloften en toezeggingen van het college zien we nog onvoldoende terug in de praktijk. Hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Harold Hooglander.

Meneer de voorzitter,

De begroting 2023 ziet er over het algemeen goed uit. Ook het financiële meerjarenperspectief is sluitend. Tegelijk stapelen de diverse crises zich op en weten veel huishoudens niet hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. In toenemende mate kijkt men naar de overheid die de problemen moet oplossen, terwijl tegelijkertijd het wantrouwen in de politiek een recordhoogte heeft bereikt. Van de overheid, ook de lokale overheid, wordt leiderschap verwacht om onze burgers richting te geven. Niet alleen financieel, maar juist ook moreel. Hoe we de samenleving willen inrichten verschilt per partij en opereren we allemaal vanuit onze levensovertuiging. Een neutrale overheid bestaat niet.
Als SGP zijn we er diep van overtuigd dat het voor alle mensen goed is als we onze samenleving inrichten volgens Bijbelse waarden en normen. In het houden van Gods geboden is groot loon. Ik vond het een heel mooi cadeau van enkele Goudse kerken om een Bijbel uit te reiken aan Raad en College ter gelegenheid van Gouda750. Tegelijkertijd doet het ons pijn dat onze samenleving steeds meer ontkerstent. Het voorstel om de zondagsopenstelling van winkels mogelijk te maken is daar een voorbeeld van. Dat raakt me.

Ondanks de vele inhoudelijke verschillen vindt de SGP dat we veel beter met elkaar omgaan dan in de vorige periode. Hoewel we Hoofdstuk 1 van het bestuursakkoord nog moeten evalueren, zie ik een veel betere werking van het dualisme. Complimenten hiervoor.

Zoals gezegd zijn het voor veel inwoners en ondernemers financieel moeilijke tijden. Het is dan ook niet uit te leggen dat de woonlasten volgend jaar weer verder stijgen. Afval scheiden loont nog steeds niet! En de kostendekkende rioollasten zouden toch vanaf dit jaar dalen? Waarom gebeurt dat niet? Het is ook niet uit te leggen aan onze inwoners dat we jaarlijks miljoenen overhouden, terwijl Gouda qua woonlasten nog steeds tot de duurste gemeenten van Nederland hoort. De SGP blijft van mening dat de OZB verlaagd moet worden. Om de woonlasten te verlagen zullen we een voorstel indienen, samen met VVD, D66 en CDA om de kwijtschelding van afval- en rioollasten overhevelen naar het armoedebeleid en daarnaast willen we een verlaging van rioolheffing van €500.000. Zoals vaker voorkomt loopt de SGP ook hier weer voorop, omdat we hier al jaren voor pleiten, maar goed te zien dat er steeds meer draagvlak voor lijkt.

Als SGP hebben wij herhaaldelijk geageerd tegen de armoedeval als mensen vanuit een uitkering aan het werk gaan, maar ook het ontzettend hoge marginale tarief door o.a. de toeslagen bij lagere inkomens waardoor het onaantrekkelijk is om meer te gaan werken of promotie te maken. Dat dreigt nu ook op te treden bij de energietoeslag, een fors bedrag, maar met een harde afbouw op 130% van het bijstandsniveau. Omdat we willen dat werken loont, meer werken nog meer loont en we juist ook de werkzame Gouwenaar met een relatief klein inkomen tegemoet willen komen, zullen wij samen met de PvdA een motie indienen om te onderzoeken of we de groep van 130-140% ook tegemoet te komen in hun energiekosten. Wat ons betreft voor een lager bedrag en niet structureel, en als second best optie binnen de huidige systematiek, maar juist deze groep valt buiten alle landelijke maatregelen en kan onze lokale hulp goed gebruiken.

Jaarlijks zien we aan het eind van het jaar dat er veelal miljoenen overblijven. Dat zijn vaak begrote bedragen die niet ingezet konden worden vanwege vertraging of gestegen kosten. Neem bijvoorbeeld de uitbreiding van de Calvijnschool die twee jaar geleden al opgeleverd had moeten zijn. Ook volgend jaar wil het college zeer ambitieus investeren. Hoe realistisch is het dat deze begrote bedragen ook daadwerkelijk worden uitgegeven?

We kijken terug op een mooi Gouda750. Dank aan het college en aan iedereen die zich heeft ingezet. In het kader Geef Gouda Door! heeft de SGP een amendement ingediend om het unieke karakter van de Sint-Janskerk te bewaren, met daarbij de Goudse Glazen, cartons en altaarstukken die allemaal gespaard zijn gebleven bij de alteratie, overgang naar het protestantisme, in 1573. Wij stellen voor om voor €25.000 een verkenning te laten plaatsvinden om dit unieke ensemble te nomineren voor de Werelderfgoedlijst en het Memory of the World-register. Hoe kijkt de wethouder daar tegenaan?

Tenslotte wil ik de ambtenaren en de griffie hartelijk danken voor hun inzet en wil ik het college alle goeds, wijsheid en Gods zegen toewensen in zijn verantwoordelijke werk.